Naar een Vlaamse EU-Toekomstvisie: waarden, verantwoordelijkheid en solidariteit in de Unie

  • 8 december 2015

Download onderaan deze pagina het verslag van deze sessie.

Op 7 december vond het tweede in een reeks van drie Vlaamse EU-toekomstdebatten plaats.  Dit tweede toekomstdebat had als thema “Waarden, verantwoordelijkheid en solidariteit in de EU”.

Elk toekomstdebat start met enkele sprekers die hun persoonlijke visie op het thema geven. Voor het debat op 7 december zijn dat twee voormalige ministers van de Vlaamse Regering: Frank Vandenbroucke, professor KU Leuven, en Joséphine Rebecca Vanden Broucke, Head of Unit van de onderzoeksdienst van het Europees Parlement. Na deze bijdrages gingen vijftig deelnemers in werkgroepen aan de slag met een aantal stellingen.

Het Departement internationaal Vlaanderen en vleva organiseren deze reeks seminaries “Naar een Vlaamse toekomstvisie op de Europese Unie” in opdracht van Minister-president Bourgeois. Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van het departement internationaal Vlaanderen benadrukte bij de start van het seminarie: “Het doel van de toekomstdebatten is duidelijk. De minister-president is geïnteresseerd om in een eerste fase de visies van het middenveld op de toekomst van de EU te horen. Niet om een grootste gemene deler of het kleinst gemeen veelvoud van deze inzichten te verpakken als de visie van de Vlaamse Regering. Maar wel als een startpunt voor een politiek proces dat in mei 2016 moet uitmonden in een visie van de Vlaamse Regering op de toekomst van de Europese Unie. ”

Op 9 februari 2016 volgt nog een derde debat over het bestuursmodel en democratisch gehalte van de Unie.