Leuven is Europese hoofdstad van Innovatie

  • 24 september 2020

Leuven mag zich voortaan Europese Hoofdstad van Innovatie noemen. Dat is niet alleen een mooie titel, het levert de stad ook 1 miljoen euro op.

 

De prestigieuze award van de Europese Commissie beloont de stad die innovatie het best inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. “Ons innovatiemodel gaat verder dan technologische vooruitgang. Samen met inwoners, organisaties, bedrijven en kennisinstellingen werken we elke dag aan een betere toekomst, voor Leuven en ver daarbuiten. Die manier van diepgaande samenwerking wordt nu bekroond door Europa. Door de vele diverse krachten in onze stad telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van morgen hier eerst vorm. Het is onze opdracht om het voortouw te nemen op weg naar een rechtvaardige, duurzame en welvarende toekomst, met én voor iedereen,” zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A).

Leuven is de zesde Europese en enige Belgische stad die de titel van Innovatiehoofdstad (‘European Capital of Innovation’) mag dragen en haalde het in de finale van steden als Wenen, Valencia en Milaan. Daarmee voegt de stad zich bij een select kringetje van steden waartoe ook Barcelona, Amsterdam en Parijs behoren.

De winnaar werd donderdagvoormiddag bekendgemaakt op een virtuele awarduitreiking. De iCapital-jury koos unaniem voor Leuven als Innovatiehoofdstad. De Europese Commissie loofde de manier waarop Leuven inspirerende bestuursmodellen opzet waarin inwoners, bedrijven, organisaties en kennisinstellingen geëngageerd mee de toekomst vorm geven.

“Dit is een erkenning voor iedereen die zich engageert voor onze stad”, zegt Mohemad Ridouani. “De iCapital-award is een symbool van hoop op een betere gemeenschappelijke toekomst, zeker in deze uitdagende tijden.” Ook tijdens de coronacrisis pionierde Leuven met krachtige samenwerkingen, die meteen een tastbare impact hadden. Zo lanceerde de stad als eerste enkele dagen na het begin van de crisis het platform Leuven Helpt, waarbij mensen die hulp nodig hadden in contact gebracht werden met hulpvaardige vrijwilligers. Meer dan 300 andere steden en gemeenten in binnen- en buitenland namen in de weken erna het platform over.

Burgemeester Ridouani wil het Leuvense model zo veel mogelijk versterken en heeft de ambitie om een City Transformation Academy op te richten, een stadslabo voor de toekomst. “Leuven is een toekomstlabo voor Europa. De oplossingen voor de toekomst grijpen hier eerst plaats en worden hier uitgetest. We zijn een stad met studenten, onderzoekers, ondernemers en inwoners van 163 verschillende nationaliteiten. Door die diverse krachten in Leuven telkens opnieuw te verbinden krijgen de oplossingen van de toekomst hier vorm. Ons model van radicale samenwerking en betrokken leiderschap kan een blauwdruk zijn voor andere Europese steden”, besluit Ridouani.