Interview met Maxine Potargent - Stagiaire bij de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU

  • 17 december 2020

Ben je benieuwd hoe het is om stage te lopen bij de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU? Lees dan hieronder het interview met onze stagiaire Maxine Potargent.

Dag Maxine, kan je ons wat meer vertellen over jezelf?

“Mijn naam is Maxine Potargent en ik ben afkomstig uit Hasselt. In 2017 behaalde ik een tweetalige Bachelor (Frans en Nederlands) aan de Université Saint-Louis en de KU Leuven in Brussel. Daarna voltooide ik een Master in de Rechten aan de KU Leuven met internationaal en Europees recht en strafrecht als specialisaties. Vervolgens specialiseerde ik mij in het Europees recht aan de hand van een LL.M European Public Law and Governance aan de Universiteit van Maastricht. De stage bij de VVEU maakt deel uit van mijn opleiding aan de Universiteit van Maastricht.”

“Van kleins af aan ben ik lid (en later leidster) geweest bij de KSA Rapertingen in Hasselt. Daarnaast ga ik graag wandelen, joggen en shoppen in mijn vrije tijd. Maar, het liefste wat ik doe? Festivals en concerten samen met vrienden (en familie) die enorm belangrijk zijn voor mij.”

Waarom solliciteerde je voor een stage bij de VVEU en hoe ben je bij ons terechtgekomen?

“Door mijn Master aan de KU Leuven en LL.M aan de Universiteit van Maastricht groeide mijn interesse voor de Europese diplomatieke context steeds meer en meer. De combinatie van mijn studies met praktijklessen over communicatie, diplomatie en onderhandeling gaf mij een brede, interdisciplinaire achtergrond. De VVEU leek mij daarom dan ook de meest geschikte plaats om een stage te doorlopen. Tijdens de zomermaanden kwam ik via LinkedIn uit op de website van de VVEU. Ik appliceerde voor de stageopening… met succes!”

Bij wie loop je stage en waaruit bestaat je takenpakket precies?

“Ik sta tijdens mijn stage Karoline Van den Brande, de attaché voor Interne Markt, Industrie, Onderzoek en Staatssteun bij. Mijn takenpakket bestaat voornamelijk uit het verlenen van (juridische) ondersteuning aan de attaché, met inbegrip van juridisch onderzoek en het opstellen van verslagen en adviezen voornamelijk gerelateerd aan het domein Onderzoek. Daarnaast nam ik deel aan vergaderingen van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie en voerde ik algemene taken uit voor de VVEU.”

Welke zaken heb je geleerd tijdens je stage?

“Doorheen mijn stage kreeg ik meer inzicht in het Europese besluitvormingsproces. De grote meerwaarde van deze stage voor mij is dat naast mijn juridische kennis, ik ook heb mogen proeven van het Europees beleid. Ik was immers altijd al curieus naar wat er schuil ging “achter” het juridische verhaal op papier. Daarnaast leerde de stage tijdens de COVID-19 crisis mij ook zelfstandig en verantwoordelijk omgaan met mijn taken. Ik ontdekte dat een open en duidelijke communicatie met je team van groot belang is (teamwork makes the dream work!).”

Zou je een stage bij de VVEU aanraden? En zo ja, aan wie?

“Uiteraard! De Europese sfeer waarin je je waant gedurende je stageperiode is uniek. Deze stage is een must-do voor de student die in aanraking komt met Europees (publiek) recht of beleid tijdens zijn/haar studies. Indien je, zoals mij, de kans hebt om deze stage in te brengen voor studiepunten, zou ik niet twijfelen. De ervaring die je zowel op professioneel als persoonlijk vlak opdoet is van onschatbare waarde!”

Als deze stage afgelopen is, wat zijn dan je verdere toekomstplannen?

“Mijn ambitie is starten als juriste of advocaat-stagiaire met een focus op Europees publiek recht. Na bijkomende beroepservaring zou ik graag terechtkomen in een diplomatieke werkomgeving.”