Interview met Marthe Van Damme - Stagiaire bij de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU

  • 8 december 2020

Ben je benieuwd hoe het is om stage te lopen bij de VVEU? Lees dan hieronder het interview met onze stagiaire Marthe Van Damme.

Dag Marthe, kan je ons wat meer vertellen over jezelf?

“Ik ben Marthe Van Damme, recent afgestudeerd als Master in Internationaal en Europees recht met een minor in Publiekrecht aan de KU Leuven. Momenteel volg ik een gespecialiseerde Master in Interdisciplinaire EU Studies aan de ULB.

In mijn vrije tijd ga ik graag lopen en wandelen, kook ik graag voor mijn vrienden en familie, en hou ik ervan om samen met vrienden naar jazz-avonden te gaan in het STUK in Leuven. Ook ben ik 13 jaar lang lid geweest van jeugdbeweging KSA Tienen.”

Waarom solliciteerde je voor een stage bij de VVEU en hoe ben je bij ons terechtgekomen?

“Ik heb altijd al een grote interesse gehad in Internationaal en Europees recht alsook in de werking van de Europese Unie, vandaar ook mijn twee studiekeuzes. Ik hecht enorm veel waarde aan het Europese samenwerkingsproject. Het versterken van de relatie tussen de lidstaten en de EU is mijns inziens een noodzakelijke stap om een sterk internationaal beleid te voeren, en de noodzaak voor internationale en diplomatieke samenwerking wordt nog duidelijker in tijden als deze (Covid-crisis, Brexit etc). Deel te kunnen uitmaken van dergelijke internationale uitdaging, was mijn grootste motivatie om voor deze stage te solliciteren.”

Bij wie loop je stage en waaruit bestaat je takenpakket precies?

“Momenteel loop ik stage bij Mevr. Tonia Van de Vyver, de Vlaams Economische Vertegenwoordiger. Mijn takenpakket bestaat erin dat ik de internationale organisatie ETPOA (European Trade Promotion Organisations’ Association) juridisch ondersteun. Dit betekent concreet dat ik ETPOA begeleid met het aanpassen van hun statuten en interne regels, en juridisch advies verleen aan de Trade Promotion Organisations van verschillende lidstaten die lid zijn van ETPOA.”

Welke zaken heb je geleerd tijdens je stage?

“Binnen deze stage ondervond ik het belang van het stimuleren van de dialoog tussen Europese Trade Promotion Organisations onderling, alsook met de Europese Commissie. Ik heb tevens geleerd om juridisch advies te verlenen binnen een Europese en internationale context. Hierdoor heb ik mijn kennis over belangrijke Europese (juridische) kwesties kunnen uitbreiden.”

Zou je een stage bij de VVEU aanraden? En zo ja, aan wie?

“Werken bij de VVEU is een unieke ervaring. Je komt terecht in een cultureel diverse en internationale werkomgeving die je nieuwe inzichten geeft in verschillende soorten thema’s. Deze stage is zeker een aanrader voor iedereen met een grote interesse in de werking van de Europese Unie en het contact met lidstaten.”

Als deze stage afgelopen is, wat zijn dan je verdere toekomstplannen?

“Graag zou ik willen werken binnen een Europese en internationale context. Eerst wil ik mijn bijkomende Master in Interdisciplinaire EU Studies aan de ULB afronden, daarna zal ik hopelijk als juriste aan de slag kunnen bij de Vlaamse of Federale overheid, of bij de Europese instellingen.”