Interview met Charles-Louis Vandekerckhove - Stagiair bij de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU

  • 11 december 2020

Ben je benieuwd hoe het is om stage te lopen bij de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU? Lees dan hieronder het interview met onze stagiair Charles-Louis Vandekerckhove.

Dag Charles-Louis, kan je ons wat meer vertellen over jezelf?

“Mijn naam is Charles-Louis Vandekerckhove. Ik heb recent mijn studie Internationale Politiek en Diplomatie aan de Universiteit van Antwerpen afgerond. Ik koos deze studierichting omwille van mijn fascinatie in de oorzaken en de aanpak/onderhandelingen van internationale conflicten. Mijn ouderlijk huis bevindt zich in West-Vlaanderen, maar sinds mijn studies ben ik in Antwerpen blijven hangen. Tijdens vakanties maak ik graag grote bergtochten samen met vrienden en familie. Mentaal en fysiek kan dit een grote uitdaging bieden, maar het kameraadschap tijdens de tocht en de voldoening om op het einde boven op een berg te staan zijn uitstekende beloningen voor de geleverde inspanning.”

Waarom solliciteerde je voor een stage bij de VVEU en hoe ben je bij ons terechtgekomen?

“Prof. David Criekemans, die het vak Internationale politiek gaf tijdens mijn opleiding, plaatste een bericht over deze stage en beval deze aan als een unieke opportuniteit. Omdat deze stage uitstekend aansloot bij mijn interesses was ik meteen enthousiast. De mogelijkheid om tijdens deze coronaperiode toch praktijkervaring op te kunnen doen op een diplomatieke post was een kans waar ik niet naast wou grijpen en dus solliciteerde ik voor deze vacature.”

Bij wie loop je stage en waaruit bestaat je takenpakket precies?

“Ik loop stage bij Tonia Van De Vyver, de Vlaams economisch vertegenwoordiger. Mijn takenpakket is zeer gevarieerd, en omvat o.a.: de opvolging en verslagneming van het wekelijkse teamoverleg binnen de Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de EU, het voorbereiden van Europese vergaderingen, het opstellen van rapporten en opvolgen van dossiers in verband met de internationalisatie van kmo’s. Ik ondersteun ook de internationale organisatie ETPOA, waarvan mijn stagebegeleider ook de voorzitter is. Hierin bestonden mijn taken uit de groei van ETPOA te ondersteunen, door te helpen met de website, sociale media, secretariaat, alsook het voorbereiden van de General Assembly en Board of Directors.”

Welke zaken heb je geleerd tijdens je stage?

“Dankzij het gevarieerde takenpakket had ik veel leeropportuniteiten. Ik leerde meer over de interne werking van diplomatieke posten en hoe ik dit zelf kon invullen om alles optimaal te laten verlopen. Het werken in een omgeving met strikte deadlines, bracht me daarnaast zelfdiscipline en timemanagement bij. Ook leerde ik hoe je verslagen moet opstellen; voor mij was dit iets cruciaals, dat ontbrak in mijn eerdere opleiding. Ik vergaarde vakkennis over Internationaal beleid rond de Internationalisatie van Kmo’s en de verschillende Europese programma’s hierover. Dit stelde me ook in staat om in ETPOA beter de TPOs te ondersteunen naar de Europese Unie toe.”

Zou je een stage bij de VVEU aanraden? En zo ja, aan wie?

“Ik zou deze stage aanraden voor mensen die interesse hebben in internationale handel/beleid, maar ook mensen met een belangstelling voor de Europese Unie, dan is deze stage een unieke opportuniteit om deze zaken te combineren en een belangrijke praktijkervaring op te doen. Deze stage was ook de perfecte gelegenheid om een uitgebreid netwerk op te bouwen.”

Als deze stage afgelopen is, wat zijn dan je verdere toekomstplannen?

“Ik hoop om te kunnen blijven werken in een internationale context. Op dit moment kijk ik vooral uit naar job opportuniteiten bij de Europese Unie, internationale consultancy bedrijven en TPOs. De ervaring en kennis die ik tijdens deze stage heb opgelopen lijkt mij zeker een bonus voor mijn toekomstige carrièremogelijkheden.”