Deelname minister Weyts aan Europese onderwijstop

  • 9 december 2021

“Het volgende decennium van het Europese onderwijs"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts nam op 9 december 2021 deel aan de vierde editie van de Europese onderwijstop. Deze onderwijstop geldt als het belangrijkste jaarlijkse onderwijsevent van de Europese Commissie, en vond voor het tweede jaar op rij online plaats. De editie van dit jaar kreeg de titel "Het volgende decennium van het Europese onderwijs" mee.

Europese Onderwijsruimte

Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, wil met de Europese onderwijstop de verdere ontwikkeling van de Europese Onderwijsruimte een boost geven. Dit initiatief, dat verwezenlijkt moet worden tegen 2025, heeft tot doel om de Europese onderwijs- en opleidingssectoren toekomstbestendig te maken, en klaar te stomen voor de digitale en groene transitie.

Welzijn van leerkrachten en studenten

Tijdens de onderwijstop werden in totaal acht High-Level Panels georganiseerd waaraan verschillende Europese ministers van onderwijs en vooraanstaande onderwijsexperts deelnamen. Minister Weyts nam, in het gezelschap van onder andere de Ierse en Maltese onderwijsministers, deel aan het High-Level Panel Teachers’ and students’ wellbeing. Tijdens dit panel benadrukte hij dat de coronacrisis het belang van welzijn bij leerlingen, studenten en leraren bovenaan op de agenda heeft geplaatst.  

Appwell

Minsiter Weyts stelde op de Europese onderwijstop ook de applicatie Appwel voor. Appwel is een hulpmiddel dat door secundaire scholen gebruikt kan worden om het welbevinden van hun leerlingen systematisch op te volgen en te verhogen. De applicatie kon alvast rekenen op interesse van Norma Foley, de Ierse minister van Onderwijs.