2022 uitgeroepen tot Europees Jaar van de Jeugd

  • 22 december 2021

Auteur: Jan Vanhee

In de Staat van de Unie van 15 september 2021 kondigde de Europese Commissie het voorstel aan om 2022 uit te roepen tot het Europees Jaar van de jeugd. “Als wij willen dat jongeren zich in onze Unie herkennen, we hen dan ook de kans zullen moeten geven om zelf aan de toekomst van Europa mee te bouwen” (von der Leyen). Europa heeft de visie, de betrokkenheid en de participatie van alle jongeren nodig om aan een betere toekomst te werken en Europa moet jongeren kansen voor de toekomst bieden, een groenere, digitalere en inclusievere toekomst.

In dit Europa wordt erkend dat jongeren hun eigen leven uittekenen, bijdragen tot positieve verandering in de maatschappij en de ambities van de Unie verrijken. Ook wordt erkend dat het jeugdbeleid kan bijdragen tot het creëren van een ruimte waarin jongeren kansen kunnen grijpen en zich met de waarden van de Unie kunnen identificeren. Eerdere Europese Jaren, zoals het Europees Jaar van de spoorwegen 2021, het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018, het Europees Jaar van de burger 2013-2014, en het Europees jaar van het vrijwilligerswerk 2011, hebben waardevolle ervaringen opgeleverd, waarvan moet worden gebruikgemaakt bij toekomstige inspanningen om jongeren te betrekken bij het vormgeven van hun toekomst en de toekomst van Europa en hen hiertoe in staat te stellen.

Het Europees Jaar moet voortbouwen op en streven naar synergiën met Europese evenementen en initiatieven, zoals het Europees Jongerenevenement, de Europese Jeugdweek, de Europese Jongerenhoofdstad, de Culturele Hoofdstad van Europa, Europadag en Europese erfgoeddagen, en de campagne “Jeugd voor democratie, democratie voor jeugd” van de Raad van Europa.

Meer informatie 

Weldra verschijnt het besluit in het Europees publicatieblad.

Contactpersoon

Jan Vanhee
Jan Vanhee
Attaché Jeugdzaken

+32 475 37 90 00
e-mail