17 mei: Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT)

  • 17 mei 2021

"Together: Resisting, Supporting, Healing!”

Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geschrapt uit de lijst van geestesziekten. Daarom heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Het (internationale) thema van IDAHOT 2021 is “Together: Resisting, Supporting, Healing!”.

Rainbow index

Sinds 2009 publiceert ILGA-Europe, de Europese koepel van holebi-organisaties, jaarlijks de Rainbow Europe Index. Hierin worden alle Europese landen gerangschikt op basis van de mate waarin ze rekening houden met de LGBTQI-rechten in hun rechts- en beleidsvoering. 

In de Rainbow Europe Index 2021 staat België (en dus ook Vlaanderen), net als in 2018, 2019 en 2020 op de tweede plaats. Enkel Malta scoort nog beter. 

Intersekse- en Transgenderrechten

Vlaanderen is eveneens koploper wat betreft intersekse- en transgenderrechten. Informeren en sensibiliseren zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo is er de website transgenderzorg.be: een centraal informatiepunt voor zorgverleners die in contact komen met transgender personen.

Vorig jaar kwam door een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland een onderzoeksproject tot stand over de kennis van en houding tegenover intersekse in Vlaanderen en Nederland. De vragenlijst die bij deze studie gebruikt werd (Intersex Knowledge and Attitudes Survey) kan ook in andere landen gebruikt worden om vergelijkbare data te verzamelen.

Horizontaal Integratie en Gelijkekansenbeleidsplan 2020-24

Ook op een breder niveau werkt de Vlaamse overheid aan het welbevinden van LGBTQI+-personen en het wegwerken van drempels waar zij mee geconfronteerd worden in verschillende maatschappelijke domeinen. Deze vinden hun neerslag in het Horizontaal Integratie en Gelijkekansenbeleidsplan 2020-24.

Om dit engagement toonbaar te maken, zal op 17 mei de regenboogvlag wapperen aan de gebouwen van de Vlaamse overheid en op verschillende diplomatieke posten van Vlaanderen in het buitenland.